Viatge a Moldàvia (2019) (Cat)
8 dies a Moldàvia (2019)
La República de Moldàvia és un país, sense sortida al mar, de l'Europa de l'Est, que limita amb Romania per l'oest i amb Ucraïna pel nord, l'est i el sud. Fins a l'any 1991 era la República Socialista Soviètica de Moldàvia una de les repúbliques de la Unió Soviètica.
És un Estat de 33.843 km². La majoria del territori està entre els seus dos rius principals, el Dnister i el Prut. Es troba a 100 km del Mar Negre. Té uns 3,5 milions d'habitants, la majoria parlen romanés. També es parla rus i ucraïnès.
Va declarar la seva independència amb les mateixes fronteres que l'anterior República Socialista Soviètica de Moldàvia el 1991, com a part de la dissolució de la Unió Soviètica, però, una franja del territori reconegut internacionalment com a moldau, situat a la riba oriental del Riu Dniester, ha estat sota el control de facto del govern separatista de Transnítria des del 1990.
El país és una democràcia parlamentària, amb el president com a cap d'Estat i amb un primer ministre com a cap de govern. Moldàvia és un Estat membre de les Nacions Unides, del Consell d'Europa, de l'Organització Mundial del Comerç, de l'OSCE, etc. i aspira a adherir-se a la Unió Europea.
Moldàvia té un clima continental temperat amb estius calorosos i hiverns moderats.
Les ciutats principals moldaves són la capital Chisinau al centre del país i vora un milió d'habitants, i Tiraspol (a Transnístria), Balti i Tighina, totes amb més de cent mil habitants.
La moneda oficial es el Leu. Un Euro son 20 Leus (aproximadament).
Per aquest viatge, hem contractat els serveis de l’agència moldava Tatra_bis, que fa el TOUR DEL VI I LA CULTURA A MOLDAVIA de manera personalitzada.
TOUR DEL VI I LA CULTURA A MOLDAVIA
Dia 1 - Anada
El vol directe Barcelona-Chisinau, va sortir a les 8:40 de l’Aeroport del Prat (T2).
El vol dura 3 hores i 10 minuts. L’hora d’arribada va ser les 12:50. Hi ha +1 hora de diferència.
Allà ens espera un cotxe de l’agencia Tatra_bis (que ens guiarà durant el viatge) per portar-nos al Bristol Central Park Hotel (4*).
Després de prendre possessió de les habitacions anem a menjar una pizza a la cerveseria Karl Schmidt del carrer Strada Eugen Doga, a prop de l’Hotel. Estem al centre de la ciutat.
Seguidament, anem a donar un primer tomb per la ciutat.
En el Parc Central, hi trobem la Catedral del Naixement, el Campanar i l’Arc de Trionf.
Al Parc Stefan cel Mare (Esteve el Gran), dedicat al fundador de Moldàvia, hi ha una festa de les minories ètniques de Moldàvia on ens conviden a ballar, amb ells, les danses tradicionals.
Aquí, hi ha una estàtua dedicada a Esteve El Gran, jardins, fonts i parades d’articles diversos.
Al vespre anem a sopar al Restaurant La Placinte, especialitzat en cuina moldava.
Dia 2 - Espelma de l’ agraïment, Sorocca
A les 9:00, després d’esmorzar, ens recullen l’Elana i l’Alex, la guia i el xofer que Tatra_bis ens ha assignat, i que ens acompanyaran en aquest viatge amb un vehicle monovolum.
La primera visita es a l’Espelma de l’Agraïment, un monument que s’alça en un penya-segat al costat del Riu Dniester, amb magnifiques vistes. El Riu, fa de frontera amb Ucraïna.
Per arribar-hi s’han de pujar 600 escalons. També s’hi pot arribar amb cotxe.
Al començament de les escales, hi ha la següent inscripció:
"Viatger, ¡pari! Hi ha una Espelma de l’Agraïment a dalt. I si està agraït amb algú en aquesta vida, pugi, resi i continuï el seu camí “
Seguidament, passem pel Barri gitano de Sorocca on hi ha la rèplica d’edificis famosos, com ara la Casa Blanca, i visitem el cementiri del lloc, on ens trobem amb un enterrament.
Després, anem a dinar al Restaurant Beciul Vechi, de cuina tradicional.
A la tarda, passem primer pel Memorial dedicat a les víctimes de la Guerra de l’Afganistan (de quan Moldàvia formava part de la URSS).
Després anem a la Cetatea Sorocii (Fortalesa de Soroca).
Anomenada “la perla de l’art de la fortificació”, aquesta Fortalesa va ser construïda pel príncep moldau Esteve el Gran el 1499.
Es una mostra de l’arquitectura de les construccions defensives de la Moldàvia medieval, composta per una gran torre rodejada per cinc torres més petites.
Per acabar la tarda, visitem una església ortodoxa del ritus romanès, on ens rep molt amablement el capellà, després d’oficià un casament, i ens ensenya l’església per dins.
Dia 3 - Chisinau, Orheiul Vechi, Celler Cricova
Al matí visitem el Mercat Central de Chisinau, on hi trobem tot tipus de fruites i verdures, carn, peix, etc.
Parlem amb algunes persones que han viscut un temps a Catalunya fins que varen decidir tornar i ara estan treballant al mercat.
Després anem, a uns 60 km. de Chisinau, cap a Orheiul Vechi, un amfiteatre natural de 40.000 anys d’antiguitat, que es Reserva Natural, Cultural i Paisatgística.
Abans, anem a dinar a la Pension Butuceni, on mengem especialitats locals com zeama (sopa de pollastre), mamaliga (una mena de farinetes d’origen romanès) i placinte (pastís de formatge); i provem el vi de la zona.
A la tarda, fem una caminada per Orheiul Vechi. Podem veure una serie de monuments històrics i culturals, monestirs i paisatges naturals com el penya-segat del Riu Raut.
Entrem a la cova d’un ermità que ja fa anys que viu aquí dedicat a l’oració, mentre ven estampes i reparteix benediccions.
La propera destinació es el Celler Cricova, un celler amb 600 tipus de vi i al voltant d’un milió d’ampolles. Té un tren turístic a 80 metres sota terra per recórrer els setanta carrers, que formen les galeries, amb noms com: Sauvingon, Cabernet o Cahors.
Al final, fem la degustació de 4 tipus de vi.
Dia 4 - Arta Rustica, Celler Chateau Vartely, Museu Nacional d’Etnografia i Historia Natural
Després d’esmorzar, a les 9 del mati, anem a Clisova Noua, a uns 70 km de Chisinau, per anar al Centre Artesanal Arta Rustica, on es fabriquen, manualment, les catifes tradicionals de Moldàvia, incloses en el Patrimoni Cultural Immaterial de l’UNESCO.
Cada catifa es una obra d’art que requereix mesos de treball, utilitzant materials naturals i tècniques tradicionals en el procés de teixit.
Seguidament anem al Celler Chateau Vartely, a la població d’Orhei.
El Chateau Vartely, es un complex amb 4 hotels, 2 restaurants, 3 sales de degustació i un gran pati interior.
Aquí fem una excursió per la zona i una degustació de 6 tipus de vi mentre dinem.
Veiem com s’elaboren, es guarden i es serveixen els vins.
A la tarda, tornem a Chisinau per anar a fer una visita al Museu Nacional d’Etnografia i Història Natural, construït el 1905 en estil oriental.
Hi trobem una exposició de restes arqueològiques, vestits tradicionals, diverses peces valuoses i l’esquelet d’un dinoteri (animal prehistòric de la família dels mamuts).
Finalment tornem a l’hotel a peu visitant el centre de Chisinau.
Dia 5 - Gagauzia
A les 9 del matí sortim cap a la Regió Autònoma de Gagauzia, a uns 100 km. de Chisinau, cap el sud-oest de Moldàvia.
Els gagauzos, son un ètnia d’origen turc i de religió ortodoxa que van arribar procedents de Bulgària el Segle XIX. La seva llengua habitual es el rus.
Fem una visita a la seva capital: Comrat.
Ens reben a l’ajuntament per donar-nos la benvinguda.
Deixem un escrit d’agraïment amb un dibuix de Sant Pol de Mar en el llibre de visites, i visitem el centre de la ciutat i la catedral.
Encara hi ha restes del passat soviètic com ara una estàtua d’en Lenin.
Després ens traslladem a Besalma on visitem el Museu Nacional d’Història i Etnografia “D. Cara-Ciobanu”, un museu basat en la cultura gagauza amb 6.000 peces.
Tornem a Comrat per anar a la Bodega Vinuri on visitem el celler, dinem, fem un tast de 5 tipus de vins i provem plats típics gagauzos.
Aquesta Bodega, es la més antiga del Sud de Moldàvia. Té mes de 50 col-leccions de vins, amb algun de molt famós com el Cahors.
Dia 6 - Transnitria
Avui, anem cap a l’Est. A la República de Transnitria. Un territori auto-proclamat independent.
Sortim a les 9, com cada dia i, primer, anem a visitar la Fortalesa de Tighina, a uns 60 km. de Chisinau, construïda el Segle XV pel príncep moldau Esteve el Gran.
Va ser ocupada pels turcs al Segle XVI i reforçada per artesans moldaus el Segle XVIII.
Aquí, visitem les muralles i diverses dependències com ara el Museu de la Tortura amb els diversos instruments que utilitzaven
Després, arribem a la frontera de Transnitria. Hem de presentar els passaports i ens donen un passi temporal de 10 hores per entrar al país.
Seguidament, travessem el Riu Dnièster, i entrem a la República de Transnítria, un estat auto-proclamat independent, però considerat internacionalment com a part de Moldàvia. Està sota la influencia i protecció de Rússia.
Anem a la seva capital: Tiraspol (135.000 habitants), en una mena de viatge en el temps a l’antiga Unió Soviètica.
La ciutat està plena de símbols que recorden la URSS, des de monuments a edificis.
També hi ha monuments i mausoleus dedicats a les víctimes de la guerra per la independència de Transnítria de l’any 1990.
Visitem el monument a Vladimir Lenin, els tancs de la Segona Guerra Mundial i donem un tomb pel centre.
Anem a dinar al Restaurant Kumanek, un restaurant de cuina ucraïnesa i internacional a la mateixa ciutat.
Seguidament, visitem la fàbrica de vins i brandys Kvint .
Aquí, provem 5 tipus de brandy: Kvint, Doina, Tiras, Nistru i Surprise.
Dia 7 - Asconi, Castel Mimi
Primer, visitem la Bodega Asconi a Puhoi (5.500 habitants), a 30 km. de Chisinau.
Fundada el 1994, aquesta bodega utilitza tecnologia moderna per la producció de vins. Una de les característiques, es que recullen el raïm, mecànicament, de nit, quan està fred.
Hi ha varietats europees i autòctones com: Rara Neagra, Feteasca, etc.
Visitem la finca i fem la degustació de 5 vins.
Seguidament ens traslladem a Balbuoca (5.000 habitants) a uns 40 km de Chisinau.
Aquí hi ha la Bodega Castel Mimi, en un castell que es una obra mestra arquitectònica. Els primers ceps es van plantar el 1893.
Mentre hi som, s’hi celebra un casament. El Castell s’utilitza per convencions, celebracions, etc.
Després de visitar les instal-lacions, els horts i les vinyes, fem el tast de 6 tipus de vins, inclòs el Rosu de Bulboaca, un vi molt apreciat per les seves característiques d’olor, sabor, etc., mentre dinem al Restaurant del Castell.
Quan sortim, hi ha una exhibició de balls regionals al pati exterior.
Tornant a Chisinau, anem a visitar el Parc Valea Morilor, el més important de la ciutat amb una gran cascada, figures de bronce i un llac amb un passeig.
Aquesta serà l’última visita abans de la tornada.
Dia 8 - Tornada
Ens ve a recollir l’Alex per acompanyar-nos a l’Aeroport. El vol surt a les 5:30 de Chisinau i arriba a Barcelona a les 7:50.
Un cop facturades les maletes i passat el control de passaports, podem comprar més ampolles de vi i records diversos per portar a casa.
La cuina moldava està influenciada per la cuina tradicional d'altres nacionalitats que viuen al seu territori. Al mateix temps, ha incorporat alguns elements de la cuina ucraïnesa, búlgara, gagauciana i russa, així com elements presos fa alguns segles de les cuines grega i turca.
Els ingredients usats en la cuina tradicional són: una gran varietat de verdures com tomàquets, pebrots, albergínies, col blanca, faves, cebes, all, etc. Les verdures es fan servir per a amanides i salses. El blat de moro i la farina de blat de moro li donen un color especial als àpats tradicionals com les sopes, les galetes, les begudes sense alcohol, etc.
El menjar típic del país, és la "mămăligă" que és com unes farinetes de blat de moro amb un sabor deliciós.
La Mamaliga se serveix amb carn picada, formatge, carn fregida, crema i, en general acompanya, un altre plat molt bo:
La Rachitura moldovanesca que és carn de porc amb salsa de pebre.
Altres plats habituals són la sopa de pollastre, mes conegut com Bors: constitueix una varietat de sopa acompanyada amb verdures, llegums i carn variada.
La carn al forn o les mandonguilles a la brasa, també son plats habituals.
Un altre plat destacat són els Galusile, un plat fet amb arròs, carn de porc i verdura variada, constitueix un plat calent acompanyat al gust.
I per postres:
Cozonac (pa dolç), és un clàssic de les taules moldaves durant les festes de Setmana Santa, igual que en altres festivitats religioses com el Nadal. A base de farina, ous, llet i mantega, a més de sucre i unes nous triturades.
Papanasi, una altra classe de pastís típic moldau, molt més esponjós i embafador que el cozonac. Formatge fresc de vaca amb nata muntada i fruits vermells amb salsa són els ingredients primordials.
Coliva, fet amb grans de blat amb mel, nous, canyella, panses i sucre. Servida en els enterraments, la coliva reflecteix el respecte i l'admiració cap als morts homenatjats.
Altres postres són; Halva de gira-sol, gris cu lapte o Sfinţişori.
Els Vins de Moldavia, són famosos dins i fora del país. Durant molts anys, la vinicultura i la fabricació de vi van ser l'ocupació més generalitzada de la població, productes elaborats de manera tradicional.
Un dels més coneguts es el Negru Purcari, el preferit de la Reina Isabel II d’Anglaterra.
La major part de la producció de vi del país està dirigida a l'exportació.
La cervesa de Moldàvia és una de les millors d'Europa. La mes famosa es diu "Bere Chisinau". Es pot trobar en tots els bars de Chisinau.
Resaurants:
Restaurants de Cuina Moldava, Romanesa, Centreeuropea i d’Europa Oriental:
Restaurant Moldovenesc. Està a l’Hotel Bristol.
Beraria Chisinau. Pub amb cervesa artesanal. Opcions vegetarianes
La Placinte. Opcions Vegetarianes.
Propaganda Cafe. Opcions vegetarianes.
Vatra Neamului. Opcions vegetarianes.
La Taifas. Opcions vegetarianes.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada